Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που επηρεάζει την υγεία των δοντιών και επηρεάζει αρνητικά το οστικό υπόστρωμα στις γνάθους. Οι πιθανές επιπτώσεις είναι η περιοδοντική νόσος που εξελίσσεται ταχύτατα και οδηγεί σε απώλεια των δοντιών και η οστική απορρόφηση των γνάθων σε όσους ασθενείς δεν έχουν δόντια αλλά τεχνητές οδοντοστοιχίες. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι γνάθοι μπορεί να προσβληθούν πριν από την σπονδυλική στήλη και τα μεγάλα οστά.
Οι περι – και – οι μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τις οστεοπορωτικές γυναίκες που είχαν τα φυσικά τους δόντια μέχρι την ηλικία των 50 ετών, το 44% απέκτησε ολική οδοντοστοιχία πριν από τα 60 χρόνια, ενώ από τις μη οστεοπορωτικές μόλις το 15%
Λόγω της οστεοπόρωσης των γνάθων, οι οστεοπορωτικές γυναίκες χρειάζονται νέες οδοντοστοιχίες 3 φορές πιο συχνά από τις μη οστεοπορωτικές. Τα γενικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
01. Συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις ασθενών με οστεοπόρωση από την αξιολόγηση οδοντιατρικών ακτινογραφιών. Η ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση του οστού, ειδικά της κάτω γνάθου, όπως φαίνεται σε μικρές ή πανοραμικές ακτινογραφίες, έχει μεγάλη σημασία για τον εντοπισμό ατόμων με οστεοπόρωση.
02. Η διατήρηση καλής στοματικής και γενικής υγείας
03. Η προσθετική αποκατάσταση με κατασκευή ειδικών οδοντοστοιχιών σε ασθενείς που έχουν χάσει τα δόντια τους.
04. Η ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου, η άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.