Καλώς ήρθατε στον ιστότοπό μας!

Τηλέφωνο

2310 273 891 6944881451

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00 Κατόπιν Ραντεβού

Περιοδοντίτιδα και γενική υγεία

Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια, πολυπαραγοντική, φλεγμονώδης νόσος, η έναρξη της οποίας οφείλεται σε βακτήρια και χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, που οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή των περιοδοντικών ιστών (ούλα, φατνιακό οστό, περιρρίζιο), σε απώλεια δοντιών και τελικά στη πλημμελή μασητική λειτουργία. Ως χρόνια φλεγμονώδης νόσος μπορεί να επιδρά αρνητικά στη γενική υγεία. Με βάση σύγχρονες μελέτες η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακές νόσους και επιπλοκές της κύησης. Νεοεμφανιζόμενες μελέτες φαίνεται να συνδέουν την περιοδοντίτιδα με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις των πνευμόνων.

Σακχαρώδης διαβήτης

Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα επηρεάζει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς και τις τιμές του σακχάρου του αίματος σε μη διαβητικούς ασθενείς. Όλο και πιο πολλές μελέτες αποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ασθενείς με προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Αντιστρόφως και αποδεικνύοντας μια αμφίδρομη σχέση, οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να ενημερώνονται ότι ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιοδοντική νόσο αυξάνεται από ελλιπώς ρυθμιζόμενο διαβήτη. Για τον λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά από τον οδοντίατρο. Η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει ολοκληρωμένη οδοντιατρική του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς που δέχθηκαν περιοδοντική θεραπεία με παράλληλη χορήγηση αντιβιοτικών.

Καρδιαγγειακές νόσοι

Η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε είσοδο βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα βακτήρια ενεργοποιούν μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μέσα από πολλούς μηχανισμούς. Αυτή η αντίδραση φαίνεται πως ευνοεί την δημιουργία και επιδείνωση των αθηρωματικών πλακών. Υπάρχει ισχυρή απόδειξη μέσα από μελέτες ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Επιπλοκές της κύησης

Η στοματική υγεία της μέλλουσας μητέρας επηρεάζεται κατά την κύηση και λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο μπορεί να εμφανιστεί η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης που σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε εμμένουσα περιοδοντίτιδα. Κλινικές μελέτες έχουν συσχετίσει χαμηλό βάρος νεογνού και πρόωρες γεννήσεις με την παρουσία περιοδοντίτιδας στη μητέρα, αφού πριν είχαν ελεγχθεί και αποκλειστεί όλοι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Για τον λόγο αυτό ο οδοντίατρος θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την περιοδοντική κατάσταση των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν είναι δυνατό και προ αυτής.

Άλλες νόσοι

Έγκυρες μελέτες υποστηρίζουν ότι το στοματικό/περιοδοντικό περιβάλλον σε περιπτώσεις πολύ κακής στοματικής υγιεινής δρα σαν δεξαμενή παθογόνων μικροβίων του αναπνευστικού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ενδονοσοκομειακή πνευμονία. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε οίκους ευγηρίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *