Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου στον κόσμο και σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει γιατί η διάγνωση γίνεται συνήθως αργά. Στην Ελλάδα, σε ηλικίες άνω των 40 ετών, οι κυριότερες αιτίες είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Σε μικρότερες ηλικίες κύριος παράγοντας είναι ο ιός HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός είναι από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια συμβάλλει επίσης στην εμφάνισή του.
Παράγοντες κινδύνου:
- Καπνός
- Αλκοόλ
- Διατροφή
Μια ισορροπημένη δίαιτα προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος. Τα λαχανικά αλλά και όλα τα φρούτα μειώνουν σαφώς τον κίνδυνο εμφάνισής του. Επίσης τα ω-3 λιπαρά που έχουν τα αυγά και τα ψάρια, όπως και τροφές πλούσιες σε ίνες (ξηροί καρποί, δημητριακά) ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τη νόσο HPV.
Ο ιός HPV (τύπος 16, 18) είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας που συνήθως δεν καπνίζουν. Σημάδια που θα πρέπει να θέσουν σε υποψία είναι:
- Πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται σε 2 εβδομάδες.
- Ογκίδιο ή διόγκωση στο στόμα ή τον λαιμό.
- Ερυθρές, λευκές ή μελανές πλάκες.
- Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης.
- Αιμορραγία ή απότομη μετακίνηση των δοντιών με πρόβλημα στα ούλα, μπορεί να σχετίζεται με περιοδοντική πάθηση αλλά ενδέχεται να είναι και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος.
Που εμφανίζεται:
Στα ούλα, τα μάγουλα, τον ουρανίσκο, πιο συχνά όμως στο πλάγιο ή κάτω μέρος της γλώσσας, στα χείλη και στο έδαφος του στόματος.
Προληπτικά μέτρα:
- Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του σε περίπτωση που υπάρχει. Ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει αν υπάρχουν πρώιμες βλάβες που είναι ύποπτες.
- Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας να παρατηρείτε αν υπάρχουν λευκές ή κόκκινες πλάκες ή κάποια πληγή που παραμένει για 2 εβδομάδες ή παραπάνω, ειδικά αν καπνίζετε ή πίνετε πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα.
- Να φτιάχνετε τα δόντια που έχουν χαλάσει γιατί μπορεί να προκαλούν χρόνιους ερεθισμούς στο στόμα.
- Όταν εκτίθεστε συχνά και πολύ στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να βάζετε αντηλιακή κρέμα στα χείλη.
- Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και E που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος.
- Σταματήστε το κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ!!
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
Αν ο καρκίνος του στόματος διαγνωσθεί έγκαιρα και η βλάβη που έχει προκαλέσει είναι μικρή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί.